Azonos TITLE minden oldalon: a seo hiba és annak javítása

Az azonos TITLE hiba üzenetet a Google Search Console, vagy valamely Seo szoftver küldi neked, ha talál a weboldaladon két (vagy több) különböző aloldalt melyek tartalmukban különböznek, de a TITLE tag esetükben azonos.

Ez kb. olyan hiba a kereső szempontjából, mintha a Harry Potternek és a Trónok harcának ugyan az lenne a címe. Hiába más a tartalma és külön-külön is kiváló a maga műfajában mindegyik, kétség kívül nehéz lenne őket megtalálni, ha mondjuk mindkettőnek a “Jó könyv” címet adnánk…

A seo hiba javítására wordpressben adok segítséget, de gondolom más tartalomkezelő rendszerekkel is le tudod kezelni a problémát.

Mi az a TITLE, hogyan kell beállítani? Olvasd el ezt az írásomat, ha csak most ismerkedsz a SEO-val: META adatok beállítása a honlapon

Azonos TITLE több oldalon: mitől lehet?

Az azonos TITLE hiba keletkezhet egy programozási malőrből, vagy egy hibás beállításból. Azt nem is merem feltételezni, hogy valaki úgy állítja be a honlapjának aloldalait, hogy mindegyikben azonos a TITLE tag.

Előfordult már, hogy valaki minden egyes aloldalán a főoldali TITLE-t használta. Hiba!

Amikor pedig azt gondoljuk, hogy minden rendben, minden TITLE különbözőnek van beállítva a weboldalon, megkapjuk a hibaüzenetet a kategória és/vagy címke (egyszóval: gyűjtő oldalak) oldalakra vonatkozóan. A 2., 3., sokadik aloldalnak ugyan az a TITLE tagja, mint az első oldalnak. Van olyan SEO szakember, aki szerint ez nem hiba. Én javasolom, hogy Te azért javítsd ki.

Hamarosan rátérek a seo hiba wordpressben történő javítására is, de előbb még egy kis elmélet.

Egyedi TITLE minden oldalra!

Amikor honlapot szerkesztesz, vagy készíttetsz valakivel, akkor célszerű már az elején úgy beállítani a dolgokat, hogy a kereső szeresse a honlapodat, azaz ha a te témádban keresnek az emberek valamilyen kulcsszóra, akkor a te oldalad adja rá a legmegfelelőbb választ.

Ennek elengedhetetlen része, hogy stimmeljen a cím a tartalommal!

Gondolj csak a Harry Potter példámra az elején: ha ezt  könyvet keresed a Googleban, akkor mit írsz a keresőmezőbe? Azt, hogy “Jó könyv“, vagy azt, hogy “Harry Potter könyv“? A keresőóriás egyre okosabb, mesterséges intelligenciával is rendelkezik, de nem fogja tudni a “Jó könyv” szavakból, hogy te a Harry Potterre gondolsz…

A kereső sok mindent figyelembe vesz, amikor a keresésed alapján összeállítja a találati listát. Az egyik legfontosabb ezek közül a TITLE. A könyvtárban is így keresel, a mozi filmek közül is így válogatsz: először megnézed a címét. (TITLE= angolul címet jelent).

Az azonos TITLE hiba egyszerű felderítése

A Te oldaladon minden rendben van?

A magyarázathoz ezúttal egy hobbi oldalam, a nevezetesnapok.hu beállításait mutatom meg. Ez egy ünnepekkel, ünnepnapokkal foglalkozó, wordpress motorral készített honlap, csupa ingyenes bővítmény és egy ingyenes sablon felhasználásával. Itt információkat találsz ünnep, emléknap, világnap témában. De most elsősorban a Seo miatt mutatom meg.

Nevezetes ünnepek weboldal Seo

Nyisd meg egy asztali gépen (vagy laptopon) a  böngészőben a weboldaladat és nézd meg a böngésző tetejét, a legfelső sorát! (Piros 1-es a fotón). Ellenőrizd a főoldalad, a kategória, címke oldalakat, bejegyzéseket, (Webshopok esetén a termékeket), stb. Ha nem találsz azonos TITLE tagokat – mert az szerepel a böngésző tetején – akkor félig-meddig megnyugodhatsz.

Ha pontosabb képet akarsz kapni, akkor listázd ki a weboldalad a google keresőben, úgy, hogy ezt írod a keresőmezőbe:

site:weboldaladcíme.hu

Természetesen a weboldaladcíme.hu helyett írd be a saját oldalad URL-jét!

Google site operátor: kedvenc-receptek weboldal

Ezen a képen azt láthatod, hogy a receptes weboldalon a “Levesek” kategória TITLE beállítása nagyjából rendben van, hiszen a második oldalon új szöveg is megjelenik: Oldal: 2 összesen: 3 …

Ugye az nem újdonság, hogy amit a TITLE tagbe írsz, az jelenik meg a találati listán abban a sorban, amit nagyobb, kék színű karakterekkel, kattinthatóra hoz ki a Google?

Azaz különbözik a fölötte látható kategória első oldaltól.

Ha szoftveresen akarod ellenőrizni az oldalaidat, akkor biztosan pontosabb eredményt kapsz. Megnézheted a TITLE tagokat a Search Console-ban, vagy az alábbi fizetős szoftverekben:

Ezeknek van ingyenes változata is, ami viszont nem engedi a szoftver teljes körű használatát.

Az azonos TITLE hiba kijavítása wordpressben

Ha egyedi fejlesztésű szoftverrel készítetted a honlapodat, akkor ez a fejlesztő feladata lesz.

Ha wordpress honlapod van, akkor a Yoast pluginban minden egyes oldal/bejegyzés/termék/kategória/címke/ stb. TITLE külön-külön beállítható, vagy módosítható.

De hogyan állíthatod be, hogy a kategória oldalad lapozó oldalain (a 2. oldaltól kezdődően) megjelenjen az oldal szám és az oldalak száma, ahogy a kedvenc-receptek.hu lekérdezésének fotóján, a leves kategória kapcsán láttad?

Egy részletváltozó beszúrásával.

A részletváltozók a Yoast plugin esetén azt jelentik, hogy segítségükkel automatizálhatod a META adatok, azaz a TITLE és a DESCRIPTION kitöltését.

A részletváltozók listáját itt találod: Yoast változók lista

És egy példa a Yoast változók beállítására

Yoast változók beállítása kategória oldalon

Mit látsz a képen? Egy kategória oldal beállítása a Yoast – Search Appearence oldalon belül.

A Kategóriák megjelennek a keresési eredmények között. A Seo TITLE pedig részletváltozókkal van kitöltve.

A Leves példán mutatva az egyes változók jelentése:

  • Term title: A kategória címe. Leves hússal és hús nélkül.
  • Page: Ha több oldalon férnek csak el a kategória posztjai, akkor a második oldaltól beszúrja az oldlszámot és az oldalak számát. Az első oldalon nem jelenik meg! Oldal: 2 összesen: 3…
  • Separator: egy elválasztó jel, ezt a Yoastban te állítod be. A leveseknél: »
  • Site title: A weboldal címe. kedvenc-receptek.hu

Sorrendet variálhatod, új változót tehetsz be, el is hagyhatsz, ahogy épp a legjobb eredményt tudod elérni vele.

Remélem segítettem egy problémádat megoldani.

 

Kategória: keresőoptimalizálás, címke: , ,