Blog készítés, saját blog indítása

A blog készítés fogalmát kétféleképpen lehet értelmezni: az egyik értelmezés szerint amikor megtervezi és elkészíti az ember a blog írásához szükséges szoftver környezetet az a blog létrehozása, a másik pedig az, amikor a már működő blogos környezetben elkezdi valaki írni a saját blogját.

A következő írásban elsősorban az utóbbival foglalkozom, mert a blog készítés a honlap készítéssel azonos tevékenység, hogy azt hogy csinálom, arról a többi írásomban olvashatsz majd.

Blog készítés

Érdemes blogot indítani! Azt is elmondom hol és hogyan

A blog létrehozása erősen ajánlott minden üzleti vállalkozásnak. A meglévő és leendő ügyfelekkel itt lehet közölni a legfrissebb információkat a cégről, a szakmáról, vagy az aktuális trendekről. Hogy miért éri meg blogot indítani, azt később kifejtem bővebben is, de nem csak erről szól majd ez az írás.

Miről olvashatsz a cikkben?

Természetesen egy blog nem csak üzleti célokat szolgálhat. Lehet személyes jellegű, ahol például a saját verseidet, novelláidat vagy publicisztikáidat teszed közzé, lehet hobbi oldal, mint például a receptes oldalak és lehet szakmai blog is, mint például az informatikai, vagy marketing blogok.

Amikor blogot indítasz először mindig határozd meg a blog célját, mit akarsz elérni a blogoddal?

Saját blog indítása - hol érdemes blogolni?

A saját blog indítása előtt azt érdemes megfontolni, hogy hol akarod a azt megjelentetni. Ahogy látod, az olcso-honlap.hu oldalon belül van egy blog oldal (amenüben: Blog), ahol a blog bejegyzések (posztok) egymás után, a megjelenés fordított sorrendjében (a legfrissebb van legfelül) helyezkednek el.

Az enyém egyfajta megoldás, de te készíthetsz (készíttethetsz) olyan blogot is, ahol nincs más tartalom, csak a blogbejegyzések, melyek egyenesen a főoldaladra kerülnek ki. A legtöbb saját blog indításával próbálkozó ezt a megoldást használja.

A további fontos eldöntendő kérdés, hogy hol helyezd el az írásaidat? Legyen egy saját domain neved és saját blog oldalad, vagy hagyod a blog készítést és egy blogszolgáltatót választasz, ahová regisztráció után már töltheted is fel az értékes tartalmadat.

Mindegyiknek van előnye és hátránya. Én a saját oldalamon belül írom a blogot és csak azért, hogy készíttess velem egy honlapot blogbejegyzéseknek, nem fogom azt mondani hogy ez a jobb megoldás. Te választasz és ezt megkönnyítem azzal, hogy még ebben a cikkben összegezem a blogszolgáltatóknál történő blogolás előnyeit és hátrányait. Előtte azonban beszéljünk a blogolás előnyeiről, miért érdemes blogot készíteni:

Blogolás előnyei

 • Ahogy a cikk bevezetőjében írtam, az üzleti blogokban lehet a legegyszerűbben tartani a kapcsolatot a már meglévő és a leendő ügyfelekkel, itt lehet közölni a legfrissebb információkat a cégről, a szakmáról, vagy az aktuális trendekről.
 • Ismertséget lehet szerezni vele, ha megfelelően keresőoptimalizált a blogoldal, akkor jóval több ügyfelet hozhat, mint egy hirdetés.
 • A jól megírt blog látogatókat hoz az oldalra, akikből vásárló, megrendelő lehet, azaz pénzt hoz a konyhára: nő a bevételed!
 • Annak, aki hírlevelekkel is tartja a kapcsolatot ügyfeleivel, kiváló alapanyagot képez a levelekhez egy-egy poszt.
 • A hobby blogok esetén elsősorban közösséget lehet építeni egy bloggal, az azonos érdeklődési körű embereket – és saját magunkat – szórakoztathatjuk ilyen oldallal.
 • Emellett még pénzt is kereshetünk vele, hirdetések elhelyezésével. Van annál jobb dolog, mikor az ember a hobbijáról ír és még bevétele is van belőle?
 • Meg lehet vitatni számos kérdést, a blogposztok alatt található komment (hozzászólás) részben. A visszajelzések egyfajta piackutatási eredménynek is felfoghatók: mi érdekli az ügyfeleket, mire kíváncsiak a látogatók, mi nem világos a számukra?
 • Minden egyes poszt egy-egy megosztható tartalom a közösségi médiában (facebook, G+, stb.), azaz növeli az ismertséget.

Nem is sorolom tovább. Ha csak azon akadt meg a szemed, hogy „nő a bevételed!” akkor már nem is kérdés a továbbiakban, hogy érdemes-e blogot készíteni.

Sokkal inkább érdekes lehet az, hogy készíttetsz egy saját domain alatt futó honlapot a blogodnak, vagy a beregisztrálsz egy blog készítő oldalhoz. Erről beszélek a továbbiakban:

Blog regisztráció blog készítő oldalakba

Blogszolgáltatók széles skálája található az interneten, akik akár ingyenesen is hajlandóak blogodnak tárhelyet, képfeltöltési lehetőséget, előre telepített blogmotorokat, és ingyenes (másodlagos) domain nevet adni. A elsődleges domain név pl.: olcso-honlap.hu, másodlagos domain név lehet a valamilyenoldal.olcso-honlap.hu.

Előny tehát, hogy szinte mindent ingyen kapsz, továbbá a bejáratott oldalak forgalmat is tudnak terelni az oldaladra. Az előnyök mellett viszont van pár dolog, ami hátrányként mutatkozik.

Az ingyenes blogok hátránya

 • A blogszolgáltatók a blog regisztrációkor általában az alap csomagot adják ingyen. Ha valamilyen kívánságod van (pl.: saját domain név használata, hirdetések megjelenítése, stb.) azért általában pénzt kérnek.
 • Hirdetések megjelenítését vagy megtiltják, vagy a saját hirdetéseiket futtatják a te oldaladon, vagy részesedést kérnek a te általad kihelyezett hirdetések bevételeiből.
 • Semmi sem garantálja, hogy nem szűnnek meg egyik napról a másikra. Most legyinthetsz, de ki gondolta pár éve, hogy megszűnhet a Népszabadság, vagy a Magyar Nemzet? (szándékosan nem online oldalakat írtam).
 • Mit gondol az ügyfél a cégedről, ha egy ingyenes blogszolgáltatón fut az oldalad? Ha nincs pár ezer forintod a blogodra, akkor mennyire vagy megbízható?

Ettől függetlenül sokan választják az ingyenes megoldást. Ha ilyenre van szükséged, ahhoz összegyűjtöttem az idehaza legnépszerűbb szolgáltatókat:

cafeblog.hu
blog.hu
reblog.hu
webnode.hu
blogger.com

Az olcsó honlap készítés során én egy keresőprogramokra optimalizált, népszerű wordpress blogmotort állítok be neked úgy, ahogy kéred. Tehetsz ki rá hirdetéseket, magad szűröd a hozzászólásokat és a sajátod lesz a domain név és a tartalom...

Blog oldal létrehozása wordpressben

A wordpress tulajdonképpen egy blog motor, azaz olyan keretrendszer, mely blog futtatására alkalmas. Az évek során azonban annyit fejlődött, hogy nincs olyan honlap típus, amit ne lehetne vele elkészíteni.

Wordpress

Blog készítés wordpress motorral

Maradjunk azonban a témánál! Elmondom mire számíthatsz, ha wordpress blogban gondolkodsz.

Ahogy korábban említettem, a megjelenés számtalan módon variálható. Nyithatsz külön oldalt a blogbejegyzéseknek, vagy maguk a bejegyzések képezhetik a fő oldalad tartalmát.

A bejegyzéseket csoportokba sorolhatod (egyszerre akár többe is), ezeket a csoportokat wordpressben kategóriának hívjuk. Minden bejegyzéshez rendelhetsz címkéket, melyeknek az a szerepe, hogy a blogod olvasói könnyebben eligazodjanak a honlapodon.

Gyakran keverik a kategória és a címke fogalmát. Egy példával talán meg tudom mutatni neked, mi a különbség:

Az hogy hogyan növelem meg a weboldal betöltődési sebességét, hogyan optimalizálom a képeket, vagy melyek a Honlap optimalizálási alapok , ezek a keresőoptimalizálás kategóriába tartoznak. A Yoast WordPress Seo plugin viszont szerepelhet egy wordpress témájú cikkben és egy keresőoptimalizálásról szóló bejegyzésben is. Ebben az esetben a wordpress és a keresőoptimalizálás egy-egy kategória lesz, a Yoast WordPress Seo plugin pedig egy címke.

A wordpressben további csoportosításokat tudunk végrehajtani, a blog létrehozása után. Több szerzős blogoknál szerzőnként is meg tudjuk tekinteni a posztokat, a bejegyzés megjelenésének dátuma szerint tudunk keresni az archívumban, vagy akár egyedileg is létre tudunk hozni kategóriákhoz vagy címkékhez hasonló egyedi csoportokat (úgy nevezzük összefoglalóan: taxonómiák), ha szükséges.

Ha ezek után úgy gondolod, hogy a fenti előnyök ismeretében érdekelne egy wordpress blogoldal, ahol a saját domain neved alatt tudod a tartalmadat megjeleníteni, és mindezért nem akarod inged-gatyád kifizetni, akkor keress meg az elképzeléseiddel és megpróbálom azt megvalósítani:

Kategória: honlap tartalom, címke: