Domain név választás és megrendelés

Egy ijesztő történet a domain név választásról és megrendelésről:

A weboldalához választott domain nevet (pl: olcso-honlap.hu) a weboldal készítője a saját nevére regisztrálta, egy pénzügyi vita után a megrendelővel szétváltak útjaik, de a domain nevet nem adta át, maradt nála. A megrendelő ügyfelei által ismert név elvesztése anyagi vonzattal is bírt volna, ezért a vállalkozás kénytelen volt plusz pénzt fizetni a saját weboldalának nevéért!

Ne járj így! A domain név érték! Gondolj csak a facebook.com-ra, vagy a google.hu-ra! Vajon mennyiért lehetne ezeket a neveket megszerezni? (semennyiért…)

Mi az a domain név?

Oké, de mi az a domain név? – kérdezhetné bárki.

Amennyiben honlapot akarsz üzemeltetni, ahhoz regisztrálni kell egy saját domain nevet, ami egy .hu/.com/.eu/stb. végződésű szöveg, (pl.: http://www.valami.hu), amit az internetes böngésző címsorába írsz be, ha meg akarsz nyitni egy honlapot.

Pl.: ha a Facebookra akarsz menni, akkor azt írod a böngésző címsorába, hogy facebook.com.

Bárkivel készítteted a weboldalad, a domain nevet mindig a saját nevedre regisztráltasd be!

Milyen legyen a domain név?

Legyen könnyen megjegyezhető, beszédes és olyan, ami még nincs más által lefoglalva.

Kezdő vállalkozás esetén a legcélszerűbb, olyan domain nevet választani, ami utal a szolgáltatásra, vagy az értékesített, előállított termékre. Egyszóval: szerepeljen benne a vállalkozásod kulcsszava. Akkor is, ha hosszú lesz a név.

Pl.: olcsokornegyszogesitese.hu, kakastejkeszites.hu, mindenufoegyhelyen.hu, stb…

A vállalkozásod kulcsszava

Ez az a szó, amit az internetes keresőbe akkor gépel be a felhasználó, amikor téged akar megtalálni. Lehet egyetlen szó, vagy esetleg több:

Pl: szobafestő, szobafestő Budapest, szobafestő Budapest IX. kerület, stb.

Logikus domainnevek: szobafesto.hu, szobafestobudapest.hu, szobafesto-budapest.hu, szobafestofovarosban.hu, stb.

A domain regisztráció folyamata

Domain regisztrációt nem csak a tárhelyszolgáltatódnál kezdeményezhetsz, bárhol, ahol ezzel foglalkoznak. De célszerű ott, ahol a honlapod tárhelyét megrendelted, az árakban olyan nagy különbség nem lesz.

Először ki kell választani a megfelelő neveket a weboldalhoz. Azért érdemes már az elején több néven gondolkodni, mert lehet, hogy a kigondolt domain már foglalt.

Ezután le kell ellenőrizni, hogy szabad-e az adott név. Ezt megteheted a domain.hu oldalon (Keresés menüpont), de a legtöbb domain regisztrátornál is találsz domain ellenőrzéshez felületet.

Ha minden oké, akkor már mehet is a regisztráció!

Amennyiben a honlap készítés során a domain regisztrációban is segíthetek, jelezd a megkeresésében!

 

Photo by Agnieszka Boeske on Unsplash

Posted in domain.