Honlap készítés tartalma

Milyen szolgáltatást takar az olcsó honlap készítés? Azt már tudod, hogy az ár azért alacsony, mert a felhasznált szoftverek egytől egyig ingyenesek. Azokat tehát nem, csak a honlapkészítő munkáját kell megfizetni.

Miből áll ez a munka? Fel kell mérni az ügyfél igényeit, ehhez mérten telepíteni kell a WordPress keretrendszert, be kell állítani a kinézetet és az alapfunkciókat tartalmazó (ingyenes) sablont és a bővített funkciókat tartalmazó plugineket.

Miért jó ez a fajta honlap egy kezdő vállalkozásnak, vagy bárkinek? Azon túl, hogy megfizethető kategóriába tartozik, szinte korlátlanul bővíthető, fejleszthető. Rengetegen foglalkoznak vele, így annak, aki elégedetlen a honlapkészítője munkájával, könnyedén válthat másik szakemberre. Vagy csinálhatja tovább saját maga is.

További előnye ezeknek a weboldalaknak, hogy a keresőprogramok (Google, Bing, Yahoo) szeretik, azaz olyanná alakítható weboldalak, melyek megtalálhatók az interneten. Többnyelvű honlap készítése esetén a külföldi partnerek is könnyedén értesülhetnek a vállalkozás friss híreiről. És mi más lenne a weboldalt készíttető elsődleges célja, hogy megtalálják az interneten?

A kész wordpress alapú honlap magyar nyelvű kezelőfelülettel rendelkezik, így aki egy csekély szövegszerkesztői ismerettel rendelkezik, képes folyamatosan tartalommal ellátni a saját honlapját.

Természetesen mindez úgy lehetséges, hogy az elvégzett munkáról szóló dokumentációt (belépési kódokkal, jelszavakkal) a megrendelő megkapja.

A weblapok látogatói egyre nagyobb arányban a mobil eszközökről érkeznek. Ezért fontos, hogy a megjelenés minden eszközön kényelmesen olvasható, ideális legyen. A mobilra optimalizálás honlapkészítésnél manapság már elengedhetetlen. A honlap készítés tartalma elméletben tulajdonképpen ennyi.

Oké, de mennyibe fog ez kerülni?

Weboldalak betöltődési sebessége, biztonsága

A wordpress alapú weboldalak egyik nagy előnye, hogy bizonyos határok között bővíthetők, módosíthatók. Az alapbeállításokon túl előfordulhat, hogy további funkciókra van igény.

Mire gondolunk? Elsősorban a biztonságra! A weboldalak folyamatos támadásnak vannak kitéve, így muszáj valami úton-módon védeni az oldalakat. Tökéletes védelem sajnos nincs, ám megnehezíthető a hackerek munkája. Igaz, sok olyan oldal fut vígan az interneten, ahol semmilyen biztonsági védelem nincs beállítva. Szükséges, vagy sem, azt előre megjósolni nem lehet.

A következő hasznos funkció a weboldalak betöltődési sebességének csökkentése. Ismerős az a szituáció, hogy kinéztél a Googleban egy oldalt, rákattintottál a linkre és csak vártál és vártál, hogy betöltődjön az oldal? Majd ezt megunva felkerestél egy másik oldalt... A weboldalak betöltődését több minden befolyásolja, egyebek mellett az, hogy a honlap folyamatosan a szervertől kéri le a megjelenítéséhez szükséges adatokat. Ezeknek a kéréseknek a számát célszerű egy cache-sel (átmeneti tároló) csökkenteni, így megnőhet a betöltődési sebesség is.

Az oldalon használt képek méretének - látható minőségromlás nélküli - csökkentésével további betöltődési sebesség növekedés érhető el. Ehhez olyan eszközt építek be az oldalba, ami az ügyfelek által feltöltött képek méretét már a feltöltéskor ideálisra csökkenti. Fontos: nem a hossz és a szélesség amiről szó van, hanem a nagyság kbyte-ban, vagy MByte-ban kifejezve.

Karbantartás - kell ez nekem?

Tudjuk, hogy a wordpress az egyik legnépszerűbb tartalomkezelő rendszer. Emiatt sajnos nagyon sok támadás éri, rosszindulatú programok, felhasználók részéről. A jó hír az, hogy a fejlesztők folyamatosan figyelemmel kísérik ezeket a támadásokat és szükség szerint módosítják a program kódját. Amikor tehát kiadnak egy keretrendszer frissítést, akkor abban nem csak funkciók módosulhatnak, hanem emelkedhet a wordpress biztonsági szintje is.

Ugyan ez vonatkozik a honlap többi összetevőjére is. A megjelenést biztosító sablonok és a funkciókért felelős pluginek mind-mind támadási felületet hagynak a hackereknek. Rendszeres frissítéssel a támadások egy jelentős része kivédhető!

Természetesen teljes biztonság szinte kizárt, ezért érdemes a weboldal teljes tartalmáról (files + adatbázis) rendszeres mentést csinálni. Ezt megteszi (teheti) a tárhelyszolgáltató is, de én például mindig tartok a saját oldalaimról legalább egy biztonsági mentést, amit havonta frissítek. Ha bármi baj lenne, vissza tudom állítani a honlapot az eredeti állapotába.

A karbantartáshoz soroltam azt a tevékenységet, amikor valaki folyamatosan új tartalommal bővíti a weboldalát. Ezt célszerű rendszeres időközönként elvégezni, azaz szem előtt lenni szakmai cikkekkel, érdekességekkel az ügyfelek előtt. Olcsóbb mint egy hirdetési kampány!

Ezeket a tevékenységeket bárki el tudja végezni, de engem is megbízhat velük.

WordPress szervíz

Ami elromolhat - el is romlik.

Feltörték, megsérült, nem jön be az oldal, beletöröltek, elfelejtetted a jelszót, kizártad magad az oldaladról, vírusos lett, stb.

Ha tudok, segítek a problémát megoldani. Ehhez a kapcsolati űrlap segítségével röviden vázold fel

  • mi történt,
  • mit csináltál épp, amikor a hiba keletkezett,
  • mit mondott a tárhelyszolgáltató és a legfontosabb: mi az oldal internetes címe?

Sablon, plugin fordítás

Nem hiba, de sokszor kellemetlen, ha tele van a weboldal idegen nyelvű szöveggel. Kiiktatnád az angol szövegeket a honlapodról? (Next post, category, date on, stb...) Ha nem fordítottad le az egyébként fordítható sablonodat vagy kiegészítődet (plugin), abban is tudok segíteni.