Tárhely szolgáltatás, webtárhely bérlés

Az alábbiakban összefoglalom azokat a leglényegesebb dolgokat, melyeket a wordpress weboldalak működtetése során figyelembe kell venni a tárhely szolgáltatás kiválasztásakor. Elmondom, hogy milyen legyen egy alapfunkciókkal működő weboldal tárhelye, melyek az ingyenes tárhely előnyei és hátrányai, részletezem a tárhely szolgáltatás tartalmát és beszélek az én tárhely szolgáltatómról, ahol jó webtárhelyet lehet bérelni, akár kedvezményesen is .

Alapfunkciókkal működő weboldal tárhelye

Ahhoz, hogy egy weboldal megtalálható legyen, alapvetően három dologra van szükség. Egyik a domain név (pl.: olcso-honlap.hu), a másik a weboldal tartalmát (képeket, szövegeket, adatbázisát) tartalmazó fájlok és könyvtárak összessége, a harmadik pedig az a webtárhely, ahol ezek a fájlok elhelyezhetők. Annak, kinek nincs saját szervere, azaz olyan számítógépe, amely a világhálóra van kötve úgy, hogy az onnan érkező kéréseket, kereséseket kiszolgálja, a tárhely bérlés a megoldás. Ez azt jelenti, hogy keres egy tárhely szolgáltatót és a megrendeli tőle a tárhely szolgáltatást.

Tárhely szolgáltatás, webtárhely bérlés: a honlap tárhelye az internetre van kötve

A honlap tárhelye az internetre van kötve

Az általam készített wordpress alapú weboldalak esetén csak olyan webtárhely jöhet szóba, amelyik képes a keretrendszer, azaz a wordpress futtatására. A tárhely szolgáltatók ezt általában jelzik is, így nem kell különféle technikai adatokat bogarászni (PHP verzió szám, Apache szerver típus, stb.). Az olcso-honlap.hu tárhely szolgáltatója a Tárhely.eu, és hogy képes a wordpress alapú honlapok futtatására az abból látszik, hogy épp ezt az írást olvasod rajta kedves olvasó.

Ingyen tárhely, ingyenes webtárhely

Az ingyen szóra általában felcsillan a vásárlók szeme és nincs ez másképp a tárhely választás esetén sem. Tagadhatatlan, hogy az ilyen tárhelyeknek az a legnagyobb előnye, hogy alapesetben nem kérnek egy fillért sem a tárhely szolgáltatásért.

Még az is előfordulhat, hogy jó minőségben, megbízható szolgáltatást nyújtanak. Miért nem ajánlom mégsem az ilyen jellegű tárhely szolgáltatást?

1. Mert az ördög mindig a részletekben rejlik. Lehet, hogy a szolgáltató csak a saját szoftverével készített honlapokat enged a tárhelyére, melynek a legfontosabb funkcióit csak a fizetős változatban teszi közzé.

2. Előfordulhat, hogy alapesetben csak aldomaint enged regisztrálni a tárhelyén, ami keresőoptimalizálási szempontból gyengébb megoldás, mint ha valaki rendes domain nevet választ magának. Hogy egyértelmű legyen:

olcso-honlap.hu = domain név

valamilyenaloldal.olcso-honlap.hu = aldomain

3. Megeshet, hogy a használt aldomain helyett használhatod a saját domain nevedet, ez azonban már egy újabb fizetős funkció lesz és máris nem ingyenes a webtárhely szolgáltatás.

4. Végül beszéljünk a reklámokról. Ha magazin jellegű oldalt, blogot, vagy egyéb szórakoztató tartalmú weblapot akarsz működtetni, akkor feltehetőleg reklámokat is megjelentetnél az oldaladon. Az ingyenes webtárhely szolgáltatója általában ezt nem engedi meg, vagy részesedni akar a reklámbevételből, vagy a saját reklámjait küldi a te honlapodra.

Az olcsó tárhely lehet alternatíva, mint ahogy az olcsó honlap is megfelelő választás egy alap funkciókkal rendelkező honlapként. Elsősorban azt kell eldönteni, hogy a valóban többet ad-e az ingyenes szolgáltatóknál a feltünően olcsó webhoszting cég, illetve nem hiányzik-e olyan funkció a kínálatából, amire neked szükséged van. Sajnos a webtárhely szolgáltatóknál is igaz, hogy “olcsó húsnak híg a leve“. Tisztelet a kivételnek!

Tárhely szolgáltatás, tárhely bérlés

A számtalan tárhely szolgáltatás közül az általam készített weboldalaknak elegendő az osztott tárhelyen lévő elhelyezés. A kisvállalkozók, egyesületek, magánszemélyek, stb. szempontjából a webtárhely az esetek döntő többségében elegendő az az erőforrás, amit egy osztott tárhely biztosít.

Mit jelent az, hogy osztott tárhely?

A tárhely szolgáltató az általa üzemeltetett kiszolgáló számítógépen (szerveren) megosztja az erőforrásokat a tárhelyet bérlők között. Az erőforrás megosztás a tárterület, a processzorhasználat és a memória megosztását is jelenti egyben.

Az erőforrások közös használatának egy veszélye van, hogy az azonos szervert bérlő felhasználók közül egyik elhappolja a többi elől az erőforrásokat. Nagy forgalmú az oldala, vagy tévesen állította be a honlapját, esetleg valamilyen vírus dolgozik a weboldalán. Hogy ez ne fordulhasson elő, tárhely szolgáltatók felhasználói limitet vezettek be, melyben korlátozzák ugyan egyes felhasználók erőforrásait, de ezt csakis a közösség érdekében teszik. Ez egyébként egy jó dolog, ennek segítségével jöttem rá, hogy egy általam használt wordpress plugin „zabálja” az erőforrásokat, és emiatt gyakran elérhetetlen az oldalam. Természetesen lecseréltem az adott plugint és feketelistára tettem.

A Tárhely.eu szolgáltatónál limitálják egyre több szerverükön az egy szerverre kerülő tárhelyek számát, ezáltal biztosítva a villámgyors sebességet.

Megtalálható honlapok tárhelye

Azért rendel valaki honlapot, hogy közzé tegyen egy- vagy több információt az interneten. Ha az osztott tárhely megfelelően van beállítva, akkor is előfordulhatnak kisebb-nagyobb problémák a szerverrel, gondoljunk csak bele, hány informatikai támadásról olvashattunk különféle honlapok ellen mostanában a sajtóban. És hány olyan van, amiről nem is tudunk!

Ezért fontos, hogy a webtárhely rendelkezésre állása a lehető legnagyobb legyen. 100%-os rendelkezésre állás feltehetőleg nincs, de 99,9%-os igen, például a Tárhely.eu által kínált szolgáltatás is ilyen, melyet itt, a képre kattintva tudsz megrendelni:

Tárhely.eu tárhely szolgáltatás, webhoszting

Villámgyors tárhely

A weboldalak betöltődési sebessége az egyik legfontosabb szempont a Google és más keresőprogramok szemében, amikor eldöntik, hogy a találati oldalon felhozzák-e az adott honlapot, illetve hányadik helyen. Nyilvánvaló, hogy az, akinek a honlapja a találati oldalak közül az elsőre kerül, annak nagyobb esélye van arra, hogy rákattintanak a linkjére, mint annak, aki valahol a lista legvégén kullog.

Az általam készített olcsó honlapok sebessége optimalizált, ám ez mit sem ér, ha maga a tárhely, amelyen a weboldal elhelyezésre került, lassú mint a csiga. Ezért célszerű olyan villámgyors tárhelyet választani a weboldalhoz, ahol folyamatos fejlesztéssel, biztonság- és sebességnöveléssel a lehető legmagasabb színvonalat biztosítják. Legújabban például az SSD-technológiával.

A honlapok biztonságáról, sebességéről itt írtam korábban!

Ami elromolhat, az el is romlik

Probléma mindig van, jó lenne, ha a tárhellyel sosem lenne gond, de sajnos ez nem így van. Ilyenkor mit tesz az ember? Megkeresi a tárhely szolgáltatót, hogy elérhetetlen a honlap, nem jól jelennek meg a képek, nem működik a kapcsolati űrlap, stb.

És a szolgáltató – ha elérhető – segít. Ez a jobbik eset. A rosszabb az, ha ünnepnapok, hétvégente elérhetetlenek, nem tartanak 24 órás szerverfelügyeletet, vagy nem reagálnak a megkeresésünkre napokig és ilyenkor értékes időt veszítünk, mert az az információ, amiről azt hittük, hogy éjjel-nappal az ügyfelek (látogatók) rendelkezésére áll, az el sem jut hozzájuk!

A tárhely szolgáltató kiválasztásakor érdemes tehát arra is külön figyelmet fordítani, hogy hogyan kezelik a problémáinkat, hogy van náluk a szerverfelügyelet, marad-e magára hagyott kiszolgáló akárcsak egy napra is. Az a megfelelő választás, ahol barátságos ügyfélszolgálat, 24 órás szerverfelügyelet működik.

Velem előfordult már, hogy olyan tárhelyszolgáltatót választottam, aki nem készített a szerverekről biztonsági mentést. Egy informatikai hiba folytán az adott szerverről (ahol az én oldalam is volt) elszálltak az adatok és csak részben tudták visszaállítani egy korábbi mentésből. Napi frissítésű oldalról volt szó, tehát az elveszett adat mennyisége jelentős volt. Ez a tapasztalat is arra sarkalt, hogy az oldalaimat átvigyem a Tárhely.eu-hoz, ahol hazánk legnagyobb adatmentő helyén (100 TB) lévő, napi, heti és havi adatmentéssel biztonságban tudhatom a weboldalaimat.

Tárhely.eu tárhely szolgáltatás, webhoszting

Miért pont a Tárhely.eu tárhely szolgáltatás?

A Magyar Brands díjas Tárhely.Eu valószínűleg az ország legszínvonalasabb szolgáltatásával kínál megoldást a weboldalak, levelezések és egyéb rendszerek kiszolgálására. Messze az ország legnagyobb (115+ szerver) tárhely szerverparkjával biztosítanak egyre nagyobb erőforrást és gyorsabb technológiát minden ügyfelüknek.

Jelen pillanatban, mikor a tárhelyszolgáltatóról írok, épp 100.000,- Ft értékű ajándékcsomagot adnak minden ügyfelüknek melyben egyebek mellett hírlevélküldő, e-számlázó, hirdetési kuponok is vannak.

Nem titok, ha az írásban elhelyezett linkeken keresztül rendelsz, nem csupán te jársz jól a 100.000,- Ft értékű ajándékokkal, és a világszínvonalú és biztonságos, gyors szolgáltatással, hanem én is jól járok.

Ügyfeleimnek, akik nálam rendelnek honlap készítést, a Tárhely.eu-nál 5% kedvezményt is tudok biztosítani (a szolgáltató akciójának visszavonásáig!)