Többnyelvű wordpress honlap készítése

Mi az hogy többnyelvű wordpress honlap, mi az előnye, hogyan készül? Ezeket a kérdéseket igyekszem megválaszolni. A wordpress többnyelvűsítése kapcsán a cikk alján egy plugint (bővítményt) részletesen is bemutatok, hogy ha magad szeretnéd csinálni, akkor tudd merre indulj el.

Többnyelvű wordpress honlap készítése: többnyelvűsítés

Többnyelvűsítés = több megszólítható ügyfél

Azt hiszem nem kell magyaráznom, hogy a versenytársakhoz képest lemarad az, aki az idegen anyanyelvű ügyfeleket nem tudja megszólítani. Nem sok olyan külföldi van, akik kimondottan azért tanulna meg magyarul, hogy magyar vállalkozásokkal teremtsen kapcsolatot.

A kapcsolatfelvétel alapvető eszköze egy jól megírt, többnyelvű wordpress honlap.

Azoknál a cégeknél, ahol külföldi partnerek is szóba jöhetnek a honlap lehetséges látogatói között, előbb vagy utóbb felmerül az igény egy többnyelvű weboldal elkészítésére. A ügyfelek, páciensek, stb. tele vannak kérdéssel, melyekre érthető, azaz a saját nyelvükön írt választ kell adni a weboldalon.

Mi az, hogy többnyelvű honlap?

A többnyelvű honlap lényege, hogy a tartalom az adott vállalkozás országának nyelvén túl idegen nyelven, vagy nyelveken is elérhető.

Azt, hogy egy weboldal tartalma több nyelven megtekinthető, rendszerint nemzeti lobogókkal, vagy a weboldal menüjében szöveggel jelzik a készítők. Bármilyen megoldást is alkalmaznak, a lényeg az, hogy egyértelmű legyen a látogató számára, hogy amire kíváncsi, azt a saját nyelvén is elolvashatja.

Én a lobogó és mellette a szöveg jelölést preferálom.

Hogyan készül a többnyelvű honlap?

Láttam olyan megoldást, mely szerint a címlapra kiírta a weboldal készítő, hogy a tartalma más nyelven is elérhető, a Google Translate segítségével. Természetesen ez is egy lehetőség, de felmerül a kérdés, mennyire lehet komolyan venni azt a vállalkozást, aki arra biztatja az ügyfeleit, hogy akár a böngésző fordító pluginjával, akár a Google Translate segítségével ismerjék meg a mondanivalóját?

A többnyelvű wordpress weboldal készítésére két alapvető megoldás létezik.

A wordpress lehetőségei a fordítások megjelenítésére

  • Többnyelvű wordpress honlap klónozással
  • Plugin alkalmazása

Az első esetben annyi példányban telepítsük a wordpresst, ahány nyelven meg akarjuk szólítani az ügyfeleket. Ezt lehet külön domain nevek alá, (Pl.: valami.hu, akármi.de, bármi.gb), lehet azonos név alá, de külön könyvtárba, (pl.: valami.com, valami.com/hu/ valami.com/de/).

Mondanom sem kell talán, hogy ez elég macerás megoldás, hiszen minden fázist (telepítés, frissítést, sablon és plugin beállítás, seo, stb.) többszörösen kell elvégezni.

Ahogy megszokhattuk és amiért olyan sokan használjuk ezt a keretrendszert, sok ezer más funkció mellett a wordpress többnyelvűsítés is megoldható pluginnel. Ezek között van fizetős és nem fizetős egyaránt.

Aki eddigi írásaimat olvasta az tudja, hogy én kizárólag az ingyenes megoldásokat alkalmazom. Így van ez akkor is, ha több nyelven elérhető weboldalt készítek.

Többnyelvűsítő bővítmények

Én az utolsónak feltüntetett Polylang bővítményt használom, egyszerűbb weboldalakhoz szerintem ez az ingyenes plugin megfelelő választás arra, hogy több nyelvű tartalmat tudjunk az oldalunkon elhelyezni.

Lássuk mit tud, hogyan működik:

Polylang plugin

A Polylang plugin használata esetén megspórolhatod, hogy több webhelyet telepíts, vagy külön WordPress telepítéssel rendelkezz minden nyelvhez. Ez a plugin alkalmas arra, hogy az általad lefordított bejegyzéseket, oldalakat, címkéket, kategóriákat egyszerűen megjelenítsd két- vagy akár több nyelven is.

Két fontos tulajdonság, mely tapasztalaton alapul: működik és ingyenes!

(Meg kell jegyezzem: a bővítménynek létezik nagyobb tudású, ám fizetős változata is)

Hogyan használd a Polylang plugint?

Első lépésként telepítsd és aktiváld! Ha ez megvan, akkor a menüsorban megjelenik a Language menüpont: itt tudod a szükséges beállításokat elvégezni.

A beállítások elég egyértelműek.

Legelőször meg kell adnod először is, hogy melyik lesz az alapértelmezett nyelv, valamint ki kell választanod az összes olyan nyelvet, amelyet a felhasználók a weboldalon választhatnak.

Wordpress többnyelvűsítés Polylang bővítménnyel: A bal oldalon ott látod a Language menüpontot. A kép többi részén, hogy eddig milyen nyelveket választottam ki eddig.

A bal oldalon ott látod a Language menüpontot. A kép többi részén, hogy eddig milyen nyelveket választottam ki eddig.

Ezután az alapvető fordításokat (String translation) fogod beállítani, ezek a honlap címe, egysoros leírása és a dátumformátum. Minden nyelvhez külön-külön.

Az url-ek és egyebek vonatkozásában is van lehetőség módosítani, de az alapbeállításokkal a Polylang tökéletesen működik. Nézd azért át mindegyiket, majd kezd el a munkát a pluginnal.

Többnyelvű bejegyzés írása

A beállítások elvégzése után elkezdheted a weboldal feltöltését. Ha már vannak fenn (magyarul) cikkeid, akkor csak a fordításokra kell koncentrálnod.

Wordpress bejegyzés írás több nyelven: A jobb oldalon pirossal bekereteztem a Polylang meta adatokat.

A jobb oldalon pirossal bekereteztem a Polylang meta adatokat (Polylang meta box).

A Polylang pluginnal rendkívül egyszerű különböző nyelveken a tartalom hozzáadása. Egyszerűen hozhatsz létre új bejegyzést vagy oldalt, vagy szerkesztheted a már meglévőt. A szerkesztés utáni képernyőn megjelenik a nyelvválasztó meta box, ahol látod, hogy épp milyen nyelven szerkeszted a bejegyzést és hogy milyen nyelven kell még a fordítást feltölteni az oldalra.

Jelen esetben, ha készen vagy a Polylang cikk írás cikkeddel, akkor az osztrák zászló mellett kattints a plusz jelre, és máris feltöltheted a cikk német nyelvű változatát. Amikor azt szerkeszted, akkor az osztrák zászló lesz a meta box tetején és a magyar zászló melletti beviteli mező ki lesz töltve a magyar nyelvű poszt címével.

Ugye milyen egyszerű?

Ugyan ilyen meta boxot találsz amennyiben nem bejegyzést, hanem oldalt írsz.

A kategóriák, címkék és más taxonómiák is lefordíthatók?

Igen! A polylang pluginnal egyszerűen megoldható ez is. Ha a post írását megértetted, akkor itt nem is kell a képhez különösebb magyarázat:

Wordpress kategóriák megadása több nyelven

Jelen esetben a pirossal bekeretezett részen azért van a magyar zászló alatt pipa, mert épp az a kiválasztott nyelv, melyen szerkesztjük a kategóriákat. A többi zászló alatt a ceruza pedig azt mutatja, hogy az Egyéb kategória idegen nyelvű megfelelői feltöltésre kerültek, szerkeszthetők.

Ha megnézed a Segédlet kategóriát, akkor az idegen nyelvű változatok még nem készültek el. A plusz jelre kattintva lehet őket elkészíteni.

Idegen nyelvű tartalom megjelenítése a honlapon

Amikor kész vagy a fordításokkal, akkor az utolsó mozzanat, hogy a felhasználóknak segíts a nekik megfelelő nyelv kiválasztásában. Azaz jelezd feléjük, hogy a tartalom az ő nyelvükön is elérhető!  Ehhez kitűnő megoldás, a Polylang widget, melyet bárhol elhelyezhetsz a weboldalon, ahol a wordpress sablonban a widgetek számára kijelölt helyet találsz.

A widget beállításai között megtalálod, hogy csak zászlókat jelenítsen meg az egyes nyelvek eléréséhez, zászlót és szöveget jelenítsen meg, stb. A szöveg lehet az adott ország rövid kódja, pl.: HU, AT, GB, stb. vagy kiírva az adott nyelv, pl.: magyar, angol, német. Nézd meg, próbálgasd, hogy a Te weboldaladon melyik lenne a legpraktikusabb a felhasználó számára.

A bővítmény arra is lehetőséget ad, hogy a nyelvválasztást a menüből végezhesse el a felhasználó.

Összefoglalás

Vitathatatlan, hogy a külföldre kacsintgató vállalkozásoknak rendelkeznie kell az interneten több nyelven is elérhető tartalommal. Igaz, hogy az online fordító rendszerek egyre hatékonyabbak, azonban tökéletesnek egyiket sem nevezném.

A wordpress többnyelvű weboldal készítésére tökéletesen alkalmas. Az általam preferált megoldás az ingyenes Polylang plugin telepítése és használata. Ezzel a bővítménnyel egy kezdő vállalkozás remekül elboldogul, ha a weboldalának lefordításáról van szó.

Kategória: honlap tartalom, címke: ,

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .