Weblap sablonok

Weblap sablonok a wordpress.org oladlon

Ingyenes wordpress sablonok gyűjteménye

A weblap kinézetét a CMS rendszerekben a sablonok adják. A weboldal sablonok megjelenésüket, funkciójukat tekintve rendkívül sokszínűek, a legjobb sablon kiválasztása a honlaphoz nem egyszerű feladat.

Mindjárt az elején el kell mondjam, hogy a weblap sablont szokás témának (theme) vagy template-nek (ejtsd: templétnek) is nevezni.

Tekintettel arra, hogy a honlap készítés során én wordpress motorral (CMS-sel) dolgozom, így elsősorban a wordpress sablonokról (themes) fogok írni. A weboldal esetén a CMS rendszer és a sablon kapcsolatát úgy kell elképzelni, mint az autó és karosszéria és a belső kialakítás kapcsolatát. A motor el van takarva a külvilág elől, de anélkül nem működik az autó (sem a honlap). A sablon látható, különféle funkciókat ellátó, használható része a weboldalnak.

Sokszor használom a weboldalon, ezért el kell mondanom, hogy mi az a CMS. Egy angol betűszó, rövidítés, amit a Content Management System szavak kezdőbetűiből állítottak össze. Fordítása: tartalom kezelő, tartalom menedzselő rendszer. Ilyen CMS pl.: a WordPress, a Joomla, a Drupál, stb.

WordPress sablonok

A honlap ruhája az, amivel a látogató találkozik, azon olvas, képeket és videót néz, hozzászól, szavaz, stb. A wordpress sablonok annyiféle megoldást kínálnak a honlap készítőknek, hogy a legmegfelelőbbet kiválasztani nem kis feladat.

Először is vannak ingyenes és fizetős wordpress sablonok. Ez azt jelenti, hogy a fizetősek jobbak és az ingyenes sablonok eleve kudarcra vannak ítélve? Természetesen nem így van, magam csak ingyenes wordpress sablonokkal dolgozom és eddig nem volt még velük problémám.

Ez annak is köszönhető, hogy a frissítéseket mindig időben elvégeztem. Ugyanis ahogy a wordpresshez folyamatosan érkezik újabb és újabb verzió, úgy a sablonok frissítése is folyamatos. Erre több okból is szükség van: javítják a felmerülő hibákat (csak az nem hibázik, aki nem dolgozik), befoltozzák a biztonsági réseket és igazodnak a wordpress és az egyéb szoftveres környezet változásaihoz.

A CMS, a sablonok és pluginok frissítése hasznos dolog. Ha magad készítetted a wordpress honlapot, ne feledkezz meg róla, de előtte mindenképp készíts biztonsági mentést a honlapodról!

Előfordulhat, hogy a kinézett wordpress sablonod pont egy olyan funkcióval nem rendelkezik, ami neked kellene. Például nem tudod a TITLE és a META adatokat külön-külön megadni az oldalakhoz és a bejegyzésekhez. Ekkor sem kell pánikba esni, mert a hiányzó funkciót valamilyen wordpress pluginnal (kiegészítővel) be tudod fűzni a weboldaladba. A példánknál maradva a TITLE és a META adatokat a Yoast Seo Plugin segítségével meg tudod adni, ahogy azt a Meta adatok beállítása a honlapon cikkben részletesen leírtam. De lehet, hogy olyan sablont választottál, amely már eleve tartalmazta ezt a funkciót.

Hol találsz ingyenes wordpress sablonokat?

Ha böngészni akarsz az ingyenes wordpress sablonok között ezeken a weboldalakon rengeteget találsz:

Ezeken túl természetesen számtalan sablon letölthető az internetről. Csak írd be a keresőbe, hogy “free wordpress themes”, máris tucatnyi link vezet az ingyenes sablonokhoz.

WordPress sablon fordítása magyarra

Az olcsó honlapok egyik legnagyobb előnye épp az, hogy a sablonért nem kell fizetni. De sokakat visszatarthat, hogy a sablon angol nyelven jelenik meg, legalábbis azok a szavak, melyek a sablonhoz tartoznak. Ilyen lehet a post, category, comment, posted, stb. A jó hír az, hogy sok wordpress sablon már eleve fordítható formában (translation ready) elérhető, így nem kell a kódban bogarászni azért, hogy teljesen magyarul beszéljen a weblap. A lefordíthatóság csak az egyik szempont amit figyelembe vehetsz a sablon kiválasztásakor. Hogy milyen fontos szempontokat vizsgálhatsz még, arról a cikk utolsó részében olvashatsz.

Theme builderek és pluginok

A wordpress honlap elkészítéséhez tehát sablont kell telepíteni és a sablon által nem ismert funkciókhoz pluginokra van szükség, olyanokra, mint például a Yoast WordPress Seo kiegészítője.

Némely sablon azonban további eszközöket is rendelkezésünkre bocsát ahhoz, hogy tökéletes honlapot készíthessünk. Ezeket az eszközöket Theme buildereknek, vagy WordPress Theme Editornak hívjuk. (Sablon szerkesztő, sablon építő magyarul, de csak ritkán használjuk így lefordítva.)

Az olcso-honlap.hu elkészítéséhez a Site Origin Vantage sablonját és a Page Builder nevű pluginját használtam (mások mellett)

Az ilyen szerkesztőknek – melyek megtalálhatók az adott sablonon belül, vagy külön pluginként – az a feladata, hogy a leggyakrabban használt weboldal elemeket segítsen létrehozni a kívánt formában. Melyek lehetnek ezek?

 • Sorok, oszlopok, táblázatok
 • Widgetek (Általában az oldalsávban elhelyezett tartalom dobozok. Pl.: Legutóbbi cikkek, hirdetések, legutóbbi hozzászólások, stb.)
 • Kapcsolati űrlapok
 • Szavazások
 • Szociális hálózatok hozzáférései (Like gomb, megosztások)
 • Nyomógombok (Ok, Mégsem, Szavazok, stb…)
 • Saját menü,
 • Árlista, stb.

Megtalálható weboldal kialakítása

Hogyan segíti a honlap sablon a weboldal megtalálhatóságát?A keresőoptimalizálás célja, hogy minél több látogatót szerezz a weboldaladra. Ebben így segíthet egy jó honlap sablon:

Először is a tiszta, egyszerű, szabványos kódolással készül, amit szeretnek a keresőprogramok.

Aztán a gyors betöltődéssel, ami azt jelenti, hogy ha rákattintasz a honlap linkjére, akkor nem kell elmenned kávét főzni, mert az oldal villámgyorsan megjelenik a böngészőben. Természetesen ez nem csak a sablontól függ, de az is fontos.

A reszponzív kialakítást díjazza a Google és a felhasználók is azt szeretik, ha a tartalom egyformán jól olvasható a mobil készülékeken (okostelefon, tablet) és a nagyobb képernyőkön (laptop, asztali gép). Van aki mobilbarát weboldalról beszél, szerintem a reszponzív weblap jobban meghatározza a lényeget.

Weblap sablon funkciók

A sablon funkciókat három részre szoktam bontani:

 1. Megjelenés
 2. Jellemzők
 3. Tartalom

A sablon megjelenés a formát, kialakítást jelenti. Hány oszloposra tervezed az oldalad? Legyen egy oldal sáv a jobb és/vagy a baloldalon? ne legyen egyáltalán oldalsáv? hogyan jelenjenek meg a cikkek, bejegyzések? rácsos elrendezésben, több oszlopban, vagy egymás alatt időrendben?

Amikor a sablon készítői megadják a sablon jellemzőket, általában az alakíthatóságról beszélnek. Mennyire lehet változtatni a színeken, mennyire lehet egyedivé alakítani a fejlécet, láblécet, tudod-e saját stílus jegyekkel ellátni a sablon szerkesztőjének segítségével az oldalad, stb.

Itt szokták azt is megjelölni, ha a sablont fordításra készen (Translation Ready) lehet letölteni.

A sablon választáskor abból is sok mindenre következtethetünk, hogy milyen tartalom megjelenítésére szánja a készítő a témát. A magazinoknak szánt sablon nem alkalmas egy személyes blog vezetésére, a receptek bemutatására szánt pedig nem alkalmas magazinnak.

Specális igényeket elégíthet ki a magazin, fotográfus, utazás, kirándulás, webshop, blog, stb. jelölésű sablon.

Összefoglaló

A weblap sablonokról írtak tehát elsősorban a wordpress sablonokról szólnak, mivel magam is ezeket használom a honlap készítés során. Amikor a weboldalt felöltöztetjük, akkor sablont telepítünk rá, beállítjuk a megfelelő kinézetet, funkciókat.

Amit nem enged (vagy nem tud) a sablon, azt pluginokkal oldjuk meg.

A legjobb megoldás a theme builder, vagy theme editor használata, mert ezek segítségével szinte végtelen azon variációk száma, ahogy a weboldal kinézetét, funkcióit és kinézetét beállíthatjuk.

Problémád van egy sablonnal, vagy csak nem tudod hogyan kellene lefordítani, a színeket módosítani, stb? Keress a Kapcsolat menüpont alatt, írd meg miben segíthetek!

Kategória: design, keresőoptimalizálás, címke: ,

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .